Leefstijl

Voeding heeft een grote invloed op uw gezondheid. Maar laten we ook andere onderdelen van uw leefstijl niet vergeten. Met uw instemming bespreken we ook de volgende leefstijlonderdelen:

Bewegen
Bewegen is goed voor de conditie (hart en bloedvaten) en versterkt uw botten en spieren. Het beïnvloedt uw stofwisseling en energieverbruik en heeft hierdoor invloed op uw lichaamsgewicht. Veel ziektes kunnen we bestrijden door voldoende lichaamsbeweging. Daarnaast helpt bewegen tegen overmatige stress en vermindert het psychische klachten.

Roken
Roken vergroot de kans op kanker en is zeer belastend voor longen en hart en bloedvaten. Door roken ontstaan longziektes en hart- en vaatziektes. We kunnen deze ziektes met goede voeding proberen te bestrijden en dat zal zeker resultaat opleveren. Maar het resultaat is veel groter als u ook stopt met roken.
Roken kan nog veel meer narigheid veroorzaken. Het maakt de huid sneller ouder, kan nagels en tanden aantasten en kan vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Rokers sterven gemiddeld tien jaar eerder dan niet-rokers.

Alcoholgebruik
De mogelijke voordelen van alcohol voor de gezondheid wegen niet op tegen de nadelen. Het advies is om zo min mogelijk alcoholische dranken te drinken. Als u wel alcohol drinkt, adviseren we het bij één glas te laten. Matig alcoholgebruik van één glas per dag lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen, tegelijkertijd verhoogt het de kans op borstkanker. Meer dan één glas per dag heeft een negatief effect op de gezondheid. Het verhoogt het risico op een beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker.

Ontspanning, (nacht)rust en stressmanagement
Ontspanning is nodig om uw lichaam en geest te laten herstellen van inspanning. Als lichaam en geest niet de tijd krijgen om bij te komen, dan stapelen spanning en vermoeidheid zich op. Tot het te veel wordt. Door op tijd en lang genoeg te ontspannen, kunt u veel meer aan. (Lichamelijke) vermoeidheid en stress hebben veel invloed op het functioneren van het lichaam. Het kan het behalen van uw gezondheidsdoel in de weg staan.

Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)
Onze praktijk is een van de praktijken in de regio het Gooi die de GLI aanbied. Dat gebeurt via de regionale huisartsenorganisatie, want de GLI valt onder de huisartsenzorg. Dat betekent ook dat de GLI in het basispakket zit zonder dat dit van uw eigen risico afgaat.

De GLI richt zich op duurzaam verbeteren van de leefstijl van mensen met (een verhoogd risico op) obesitas.

Voor de GLI moet u door uw huisarts zijn verwezen. Meer informatie over de GLI vind u op deze website: https://www.ghogo.nl/themas/gecombineerde-leefstijl-interventie-gli/

Wilt u online uw herhaalrecept ophalen?

Ik ben op zoek naar

Ga naar de inhoud